Pierogi ruskie raz!

Dookoła pełno Turków i Chińczyków. A dobrych pierogów deficyt. Może to właśnie doskonały pomysł na biznes? Ilu z nas chciałoby wyjść niedzielnym popołudniem na dobre ruskie? Gdy pizza, kebaby, hamburgery dawno podchodzą na do gardła trzeba szukać rozwiązań alternatywnych.

Pomysł

Na początku powinniśm odpowiedzieć na kilka zasadniczych pytań. Czym powinna różnić się moja pierogarnia od innych ? Gdzie powinienem ją ulokować ? Kogo powinienem zatrudnić ? Zacznijmy od początku. Pierogi z mięsem, kapustą, grzybami, twarogiem i tak dalej to przeszłość. Dobrym pomysłem jest połączenie kształtu i konsystencji ciasta z bardziej wysublimowanymi smakami. Pieroga warto nadziać kozim serem, gorgonzolą i miętą, szałwią z migdałami ? Nie mam pojęcia. Smaki świata można łączyć na milion sposobów. Niech to będzie siła naszej pierogarni. Najrozsądniej jeśli za menu odpowiadać będzie dobry szef kuchni. Warto dać szansę młodym, zdolnym oraz odważnym, którzy mogą zbierać szlify przy babci Danusi, która chętnie dorobi do skromnej emerytury w lepieniu pierogów i przygotowywaniu ciasta, Jej doświadczenie może okazać się bezcenne. Poza tym taka mieszanina młodości i rutyny wielokrotnie okazywała się strzałem w dziesiątkę. Gdy już mamy ogólny zarys warto pomyśleć nad miejscem. Nasi klienci to głównie rodziny z dziećmi, zatem ruchliwe centra miast zostawmy kebabom, a sami skupmy się na znalezieniu przyjemnego zakątka współgrającego z zielenią, gdzie będzie klimatycznie i harmonicznie. Taka droga z pewnością pozwoli na cięcie niepotrzebnych kosztów.

Realizacja

Pamiętajmy, że zasadą każdej dobrej restauracji jest bazowanie na wyselekcjonowanych i wysoko gatunkowych produktach. Podczas realizacji warto inwestować przede wszystkim w jakość, a nie ilość, gdyż w przeciwnym razie może się to skończyć klapą. W trakcie realizacji należy pomyśleć o zdolnym managerze i niewielkiej reklamie, aby przyciągnąć jak największą liczbę gości. Sprawnie prowadzący fanpage na fejsbuku na samym początku z pewnością wystarczy. Taki powrót do przeszłości w nowym stylu sprawi ogromne wrażenie na niejednym gościu. Przed przystąpieniem do uskuteczniania naszego planu polecam udać się do smacznej restauracji i poprosić doświadczonego właściciela o kilka rad. Jeśli tylko chcemy – zawsze się uda. Powodzenia!